Ове године удружење за неговање традиције „Извор“, уз подршку oпштине Књажевац, организовало је на базену Бањица, седми кулинарски фестивал „Тозин лонац“.
Ова гастрономска манифестација посвећена је археологу Светозару Јовановићу, првом кустосу Завичајног музеја који је остао упамћен по афирмацији археологије књажевачког краја али и по сјајном кулинарском умећу.
На плус 40 степени у лонцима, шерпама, тепсијама, котлићима, крчкали су се гулаши и паприкаши, специјалитети под сачем, било је ту и неизоставних традиционалних специјалитета, гибанице, пите зељанице, а шарене салате нису се могле избројати.
Учествовали су професионални кувари, али највише је било оних којима је кулинарство љубав, страст, уживање, а не професија и основно занимање. Меса свакакојаког и пилећег и свињског и телећег, а од ове године и јарећег.
“ Ова манифестација има изузетан значај за нашу општину, а избор јела која се из године у годину припремају препуштен је самим учесницима“, истакла је Љиљана Михајловић, председница удружења „Извор“.
Ове године учествовало је 18 екипа са 76 такмичара, како из општине Књажевац, тако и из Сврљига и Алексинца. На крају, како је и ред, сваки учесник “Тозиног лонца“ добио је одговарајућу награду и признање за уложени труд. Ипак по оцени стручног жирија посебно се истакла екипа „Шопски козаци“ у припремању јаретине у блату.
Оно што је посебна драж овог гастрономског фестивала јесте ужитак у припремљеној храни и специјалитетима на заједничком ручку који следи након такмичарског дела манифестације. Од следеће године организатори најављују још једну кулинарску манифестацију са занимљивим називом „Јаре па паре“.